Improved access for rail users

Rail users at Wymondham can enjoy better parking facilities, improved access and less traffic congestion, following improvements funded by Norfolk County Council.

Rail users at Wymondham can enjoy better parking facilities, improved access and less traffic congestion, following improvements funded by Norfolk County Council.

Measures include a new car park providing 96 spaces on land provided by South Norfolk Council, footway widening, zebra crossing, junction realignment to improve visibility and a new mini roundabout to reduce traffic congestion.

Designed by Mott MacDonald and constructed by May Gurney, the £450,000 scheme has been developed to improve pedestrian safety and accessibility for residents.

Completion of the scheme will be marked by an official opening ceremony at Wymondham railway station tomorrow, hosted by Norfolk County Council chairman Michael Carttiss.

Adrian Gunson, cabinet member for planning and transportation, said: "The county council works hard to make public transport as accessible as possible for residents. This includes, where we can, improving road links, car parking, cycle routes and footpaths, so it is easier to access transport links such as train stations.

"This is particularly important in areas of high population, and areas with population growth such as Wymondham, and I am delighted we have been able to put in sufficient funding to make accessing the station easier for everyone locally."

Most Read

Mr Carttiss said: "Wymondham is a thriving town with a growing population where improved transport links to Norwich and Cambridge have led to an increase in travellers using the station.

"In order to meet this demand, these improvements have been undertaken by Norfolk County Council, with widespread support and enthusiasm from businesses, individuals and the Wymondham community."

With help from Wymondham Town Council, One railway and David Turner, manager of the station's Brief Encounter tea rooms, the station forecourt area has also been enhanced.

Environmentally-friendly aspects of the scheme include the installation of lighting on the new car park which will avoid "light overspill" on to the nearby Tolls Meadow nature reserve.